G-wielrenner Tim Celen schenkt België eerste gouden medaille op WK para-cycling

Tim Celen met het overwinningsgebaar op het WK paracycling in Cascais

G-wielrenner Tim Celen (23) uit Ham is in Cascais (Portugal) wereldkampioen geworden. Op het Estoril-autocircuit was hij in de sprint de sterkste uit een groep van vijf. Het is de derde medaille voor Paralympic Team Belgium op dit WK. Voor het eerst kleurt deze goud. “Ik wil heel graag mijn ouders, broer en het hele team bedanken. Zonder hen was dit nooit gelukt”, reageert Tim emotioneel. 

Birger Vandael 13-06-21, 19:46

Op het wereldkampioenschap Para-cycling heeft Tim Celen de hoofdvogel afgeschoten. Na zijn sterke tijdrit op vrijdag bevestigt Tim Celen zijn goede vorm door de eerste wereldtitel uit zijn carrière binnen te halen. Op het Estoril-autocircuit kwam het tot een sprint met een select groepje van vijf renners. De 23-jarige hield het hoofd koel en sprintte naar zijn eerste wereldtitel. De G-wielrenner uit Ham zat heel de race goed vooraan en kon vanuit een perfecte positie de sprint aanvatten. 

Tim Celen maakt het waar!
Tim Celen maakt het waar! © SWPix.com/Simon Wilkinson

Onbeschrijfelijk

Twee renners probeerden hem nog te verrassen, maar Tim Celen liet zich niet vangen en kon al snel het zegegebaar maken. Hij pakt de wereldtitel voor de Colombiaan Betancourt Quiroga en de Spanjaard Reinoso Figuerola. “Ik wist dat ik vooraan moest zitten om de wedstrijd te winnen. In de laatste ronde deed ik alles perfect en kon ik met veel vertrouwen de sprint aangaan. Dat ik dit kan afmaken, is echt ongelofelijk. Het is gewoon niet te beschrijven, beter kan het niet.”

Tim Celen maakt het waar!
Tim Celen maakt het waar! © SWPix.com/Simon Wilkinson

Tokyo

Tim Celen is in bloedvorm. In mei kwam hij solo als winnaar over de streep in de eerste G-wielerklassieker ‘De Ronde in Vlaanderen’. Een week later sprintte hij naar goud in de wegrit op de wereldbeker para-cycling in Oostende, nadat hij twee dagen ervoor ook het zilver pakte in de tijdrit. “Het is een ongelofelijk jaar, nu proberen deze lijn door te trekken richting Tokyo”.

 Meer dan 300 atleten uit 39 landen nemen deel aan het wereldkampioenschap, waaronder 15 Belgische atleten. De selectie, het programma en de resultaten van de Belgen kan je raadplegen op onze website.

Tim Celen maakt het waar!
Tim Celen maakt het waar! © SWPix.com/Simon Wilkinson

© bron: HLN.BE