Tim Celen trekt met ambitie naar de Paralympics: “Ik ga voor minstens een medaille”

Tim Celen overwinning

WIELRENNEN PARALYMPICS Tim Celen (23) uit Ham is één van de speerpunten in de Belgische delegatie die komend weekend afreist naar de Paralympics in Tokio. De wielrenner trekt met duidelijke ambities naar Japan. “Ik ga voor minstens een medaille. Dat ben ik mezelf als wereldkampioen verschuldigd”, zegt Celen die al aan zijn tweede Paralympische Spelen toe is. “In Rio was 18 jaar en dus piepjong. Toen was het allemaal overweldigend. Deze keer is er veel minder stress en kan ik voor de resultaten gaan.”

Koen Wellens 16-08-21, 18:51

Aan snelle mannen geen gebrek in Ham. Jasper, de Vlam uit Ham, Philipsen maakt het mooie weer op twee wielen, leeftijdsgenoot Tim Celen grossiert in overwinningen op drie wielen. “Ik ben trouwens niet alleen een leeftijdsgenoot van Jasper Philipsen, we hebben nog samen op school gezeten.”, vertelt Celen. “Ja, er is wederzijds respect. We komen elkaar wel eens tegen op training en dan is er altijd wel een teken van herkenning. En we nemen wel eens de tijd voor een babbel over het wielrennen. Jasper is de Vlam van Ham, voor mij is er nog geen bijnaam. Suggesties zijn welkom.”

Eerst gevoetbald

Ook al is er van concurrentie tussen de twee renners geen sprake, Celen doet het op het vlak van eremetaal alvast beter dan Philipsen. “Klopt, want ik heb intussen al een regenboogtrui in mijn kast hangen”, lacht Celen die op 13-jarige leeftijd is beginnen te koersen. “Ik heb eerst gevoetbald, maar dat lukte niet zo goed met mijn beperking.” Celen heeft hemiplegie waardoor zijn rechterzijde minder goed functioneert. Maar dat belette hem niet om wielrenner te worden en nog een goede ook. Op jonge leeftijd oogt zijn palmares al bijzonder fraai: twee Belgische titels, meerdere bronzen, zilveren en gouden medailles op de wereldbeker en sinds enkele weken ook goud op het wereldkampioenschap op de weg.

Pittig parcours

Als regerend wereldkampioen start Celen in Tokio dan ook als de te kloppen renner. Hoe gaat hij met die druk om? “Vrij makkelijk, eigenlijk. Het is niet dat ik geen druk voel, maar ik weet dat ik er klaar voor ben. Ik kan alleen maar mijn best doen. Als de wegrit hetzelfde scenario heeft als dat van het WK, dan zit het snor.” De para-cyclisten komen in Tokio ook aan op het Fuji Speedway Circuit waar Wout Van Aert naar zilver reed. “We rijden er een aantal plaatselijke ronden, maar er staat ook beklimming op het programma. Ja, een parcours dat me moet liggen. Pittig, maar zo heb ik het graag.”

Ook genieten

Met zijn 23 jaar is Celen de jongste deelnemer in zijn categorie. Toch is Tokio al zijn tweede deelname aan de Paralympics. En hij lijkt er nog een aantal voor de boeg te hebben. “Ik hoop het. De leeftijdsverschillen zijn groot, al rijden er tegenwoordig ook heel wat jonge renners mee. Ik verwacht vooral veel concurrentie van de renners uit Spanje, Colombia en de Verenigde Staten. Jammer dat er geen publiek is en dat we beperkt zijn in ons doen en laten. Ik zal toch proberen te genieten van het gebeuren. Moeilijk zal dat niet zijn want de Paralympics zijn de belangrijkste en grootste afspraak.”

BRON: HLN